Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka umyć, włożyć na zimną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Odlać, zalać zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać.
2.Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz do takiej konsystencji, aby dał się wygodnie formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Połówki jaj ułożyć na półmisku, w miejsca po żółtkach wkładać uformowany w kuleczkę farsz. Każdą połówkę jajka posmarować 1/2 łyżeczki majonezu, obficie posypać startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorem. Jajka faszerowane pieczarkami są gotowe do podania.
Komentarze