Drożdżówki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączę z drożdżami, dodaję sól (w przypadku świeżych drożdży robię najpierw rozczyn). Wlewam mleko, wbijam jajo, mieszam dokładnie. Dodaję olej i resztę składników. Zagniatam miękkie, plastyczne ciasto. Zostawiam je na godzinę
2.Następnie uderzam pięścią w ciasto - odgazowuję, zwijam w rulon i dzielę na 16 części . Lekko formuję w kule i znów zostawiam na 15 minut
3.W czasie wyrastania ciasta rabarbar kroję w kostkę, przekładam na patelnię, zasypuję cukrem i przesmażam aż będzie miękki. Sok z rabarbaru musi się skarmelisować z cukrem.
4.Z każdej kuli robię placek (najlepiej rozwałkować krążki równej grubości)) i na jego środku umieszczam kopiastą łyżkę rabarbaru. Zlepiam placki jak pierogi, dokładnie dociskam. Każdą umieszczam złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie roluję nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieszczam na naoliwionej blasze i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
5.Wyrośnięte drożdżówki smaruję rozmąconym jajem i wkładam do pieca nagrzanego do 220C. Piekę 15 minut.
Komentarze