Ciastka odpowiednie na każdą porę roku, smakują idealnie o każdej porze dnia. Kruche, z delikatnym maślanym posmakiem - idealne. Dokładnie takie jak te babcine - przeciskane przez maszynkę.
15 min
Składniki:
250 g mąki tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
rozmącone jajko do posmarowania
polewa czekoladowa do dekoracji
Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę. Z mąki usypać na blacie kopczyk, w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia włożyć masło, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się w duże okruchy - dodać żółtka i zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i foremką wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie.
2.Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180°C przez ok. 10 minut. Ciasteczka mają mieć jasnozłoty kolor.
3.Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka można ozdobić polewą, ale nie jest to konieczne.
Komentarze