Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie, odsączyć na sitku, wymieszać z mąką.
Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki.
Zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, podpiec w 175 stop.
2.Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz śmietanki.
Białka oddzielić od żółtek.
Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po trochu cukier i żółtka, dobrze zmiksować.
Następnie obroty zmniejszyć i dodawać ser, później śmietankę i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Wylać masę na podpieczony spód i piec ok. godziny w 175 stop.
Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Sernik polać ciemną i jasną polewą.
Udekorować według uznania, ja dałam cukierki jajeczka.
Komentarze