Serowiec z makiem i nutką wiśni

5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto pięknie się prezentuje i zadowoli nie jednego łasucha. Choć jest dość czasochłonne, warto przygotować je wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • ciasto: 200g margaryny
    3 szklanki mąki
    200g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    4 łyżki kwaśnej śmietany

    masa makowa: puszka masy makowej (850g)
    100g mieszanki skórek kandyzowanych
    100g posiekanych orzechów włoskich

    masa serowa: 4 jajka
    500g sera (z wiaderka na serniki)
    200g śmietanki kremówki
    200g cukru pudru
    100g masła
    1 budyń śmietankowy

    masa wiśniowa: słoiczek konfitury wiśniowej (250g)
    2 galaretki wiśniowe

    polewa: 100g czekolady deserowej
    4 łyżki kwaśnej śmietany


Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Serowiec z makiem i nutką wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
  • 2. Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek i posiekane drobno orzechy, wymieszać.
  • zmiksuj ser z pozostałymi składnikami 3. Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (dodać też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
  • na mak wyłóż ser 4. .Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec12 minut w 180 st.Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
  • rozrób galaretki 5. Zrobić masę wiśniową: galaretki wiśniowe rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z wiśni i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
  • na masie serowej wyłóż stężałą galaretkę 6. Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę i przykryć drugim kruchym ciastem. Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!

Porady

* warto przygotować swoją masę makową lub tak jak ja skracając czas, użyć gotowej dodając ulubione bakalie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować