Spaghetti z sosem z porów i boczku

5 (175 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na ten sos powstał bardzo spontanicznie. Jest pyszny, a zarazem szybki i prosty w przygotowaniu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron spaghetti lub inny ulubiony

    Kilka porów
    Ok. 500g boczku wędzonego w plasterkach
    Pół szklanki bulionu
    Szklanka slodkiej śmietanki
    Sól
    pieprz

    Opcjonalnie :
    Ser żółty
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Spaghetti

Spaghetti z sosem z porów i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na odrobinę rozgrzanego oleju i smażyć do zrumienienia.
  • 2. Pory pokroić w cienkie plasterki i dodać do boczku i dusić do miękkości. Wlać bulion i śmietankę. Dalej dusić tak długo aż sos się zredukuje. Przyprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
  • 3. Ugotowac makaron al dente. Polac sosem, posypać po wierzchu drobno starym serem żółtym.

Porady

Aby zagęścić sos można dodać 2 łyżki startego żółtego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować