Tort czekoladowy z fantazją

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Nie znam nikogo kto nie lubi czekolady. Taki tort nie musi być duży ale rozkosz jaką daje smak nie mozna porównać do nieczego

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dkg masła
    4 jajka
    10 dkg cukru
    10 dkg mąki
    5 dkg kakao

    Masa czekoladowa:

    3 jajka
    3 żółtka
    10 dkg cukru
    1 łyżka kakao
    200 ml śmietany kremówki
    10 dkg masła
    25 dkg gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort czekoladowy 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.

    Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wlać ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut
    Gdy przestygnie przekroić na dwa blaty. Dolną część umieścić ponownie w tortownicy. Nasączyć sokiem wiśniowym lub z czarnej porzeczki by przełamać troszkę smaki.
  • puszysta masa czekoladowa 2. Masa: Do metalowej miski wsypać 5 dkg cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem.
    Masę wylać na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki.
    Dekorować wedle uznania. Ja trochę pofantazjowałam , bo lubię bawić się czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować