Wielkanocny koszyczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zagniatamy razem całość by powstało ciasto elastyczne i jędrne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
W między czasie smażymy starte pieczarki. Zostawiamy do przestygnięcia. Kiełbasę białą parzoną kroimy w plasterki lub w kostkę. Z mięsem mielonym mieszamy pieczarki, kiełbasę, poszatkowaną natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Można dodać paprykę. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy masę w miarę scaloną. Formujemy płaski placek z podniesionymi bokami. Układamy go na folii i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok 10-15 minut. Wyjmujemy.
Ciasto jeszcze raz wyrabiamy, z kawałka robimy placek na wielkość zapieczonego mięsa i kładziemy na nim cały farsz. Z pozostałego ciasta robimy boki koszyczka i doklejamy do całości. Formujemy także rączkę do koszyczka. Całość smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu ozdabiamy. Ja ułożyłam wszystko na liściach sałaty, do koszyczka włożyłam całe drobne pieczarki usmażone na maśle i posypałam szczypiorkiem.
Jest to bardzo efektowny pomysł, prosty do wykonania i przede wszystkim bardzo smaczny. Farsz można robić wedle własnego uznania. Może to być kapusta z grzybami, ryba, warzywa...co tylko komu przyjdzie do głowy.
Taki koszyczek jest także wspaniałym prezentem dla jubilata lub solenizanta. Polecam
Komentarze