Każdy ma jakieś wspomnienia z dzieciństwa związane z konkretnymi smakami. Moim rarytasem, który utkwił mi w głowie jest ciatso ręcznie ucierane z owocami
Więcej niż 10 osób
Składniki:
2 czubate szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek (rozdzielić białka i żółtka))
1/2 kostki margaryny (125g)
1 łyżka smalcu
1 łyżka śmietany
cały proszek do pieczenia
zsiadłe mleko (ewentualnie)
Z babcinego kredensu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto robi się bardzo szybko. Jedyny sekret tego smaku to ręczne ucieranie tłuczkiem w donicy. Gdy zrobimy mikserem to wychodzi całkiem inna konsystencja ciasta, a to już nie ten smak.
Margarynę, smalec,śmietanę, cukier, żółtka utrzeć w misce lub w makutrze tłuczkiem z okrągłą główką. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Powstała masa ma być gęsta ale w miarę lejąca. Jeśli takowa nie jest to dodajemy do tego zsiadłe mleko. Ubijamy pianę z białek z odrobiną cukru, dodać do masy i delikatnie łyżką wymieszać.
Formę natłuścić i posypać bułką tarą, wyłożyć na to masę. Na wierzch układamy dowolne owoce. W naszym przypadku były to jabłka Renety pokrojone w ósemki.
Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę, na spokojnie i bez termoobiegu.
Komentarze