Tort serce “ cream tart” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie częsci i schłodzić w lodówce przez min. 1 godz. (można przygotować dzień wcześniej).
2.Przygotować szablon – serce. Na papierze do pieczenia lub dużej kartce narysować serce, a następnie wyciąć. Wielkość taka, żeby zmieściło się na dużej blaszce do pieczenia (tej oryginalnej z piekarnika).
3.Przygotować 2 serca z ciasta (potrzebne są dwie blaszki lubub najpierw upiec jedno, a pózniej drugie).
Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (grubość ok. 0,5 cm), przełożyć papier z rozwałkowanym ciastem na blaszkę, a następnie przyłożyć szablon i delikatnie nożykiem wyciąć serce. Serce ponakłuwać widelcem. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta.
Serca piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 15-20 min. Wystudzić.
4.Z ciasta, które pozostało powicinać i upiec małe ciasteczka. Część wykorzystacie do udekorowania tortu, a resztę zjecie ;)
5.Przygotować krem. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek maskarpone utrzeć z cukrem pudrem za pomocą miksera, a następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć do worka cukierniczeko z okrągłą koncówko o średnicy ok. 18.
6.Na talerzu ułożyć piersze serce i udekorować połową kremu. Teraz wg można poukładać małe kawałeczki owoców (u mnie tylko krem). Następnie przykryć drugim sercem i udekorować resztą kremu.
7.Tort najlepiej schłodzić, a na parę godzin przed podanie udekorować wg uznania owocami, cukiereczkami, kwiatami, czekoladkami, ciasteczkami itd. Mogą pomóc Wam dzieci. Moje serce z okazji Dnia Matki pomogła udekorować mi moja 5 letnia córeczka Gaia ;)
Komentarze