Zupa fasolowa gotowana jest niemal w każdym polskim domu. Moja jest gęsta i aromatyczna, pachnąca wędzonką i majerankiem. Odpowiednia na rozgrzewkę w chłodne dni.
Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę umyć w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować fasolę w garnku bez przykrycia, odlać wodę. Fasolę zalać gorącą wodą i zagotować ponownie i tym razem gotować fasolę pod przykryciem do miękkości.
2.Warzywa umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę zalać rosołem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości.
3.Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną kiełbasę i drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć często mieszając, kilka minut.
4.Następnie przełożyć wszystko do garnka z ugotowanymi warzywami, dodać fasolę razem z wodą, w której się gotowała. Dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez chwilę. Zupę fasolową doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze