Ciasto ,, pszczółka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy.
2.1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce.
3.Brzoskwinie odsączamy z zalewy, sok zachowujemy. Jedną puszkę brzoskwiń miksujemy na puree, wlewamy syrop z obu puszek i w razie potrzeby dolewamy wodę aby uzyskać 2,5 szklanki musu brzoskwiniowego. Przecier przelewamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Mus odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wykładamy na masę śmietanową.
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką. Każdą brzoskwinię dekorujemy robiąc czekoladowe paski, robimy oczy, usta, nacinamy i wkładamy w nacięcie płatki migdałowe. Gdy czekolada na brzoskwiniach przestygnie układamy brzoskwinie na musie brzoskwiniowym ( mus nie może być całkowicie zastygnięty) lekko je dociskając.
Komentarze