1.Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym lub w malakserze. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone ciastka i miksujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wysypujemy masę ciasteczkową, dokładnie ugniatamy i odstawiamy do lodówki.
2.Masa serowa: Ciastka łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej i puszystej masy. Twaróg miksujemy z masą jajeczną, masą z ciastek oreo( tych użytych do spodu) i budyniem do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy śmietankę, i krótko miksujemy na wolnych obrotach . Dodajemy połamane ciastka i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 70 minut, studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze